Önéletrajz

Varga Laura Szegeden született. Itt kezdte tanulmányait, majd fuvolaművészi diplomáját a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Debrecenbeni Konzervatóriumában Matuz István növendékeként kapta 2000-ben. Tanulmányai alatt számos országos díj után 1998-ban a Temesvári Nemzetközi Fuvolaversenyen 1. helyezést ért el.

Zenekari pályafutását a Salieri Kamarazenekarban kezdte, majd a Szegedi Nemzeti Színház Zenekarában folytatta Pál Tamás karmester irányításával. Ezzel a társulattal bejárta Európa számos nagy koncerttermét, és több cd-felvételt is készítettek.

2000-ben a Kínai Filharmonikus Zenekar 1. fuvolista szólamvezetője lett. Az itt eltöltött 2 év alatt nem csak Kínában (Peking, Sanghai, Guangzhou, Shengzhen), hanem az Egyesült Államoktól Taiwanig számos helyen, neves muzsikusokkal koncertezett (mint pl. Placido Domingo, Klaus Weise, Yu Long, Donald Portnoy, Krisztof Pendereczky). Készítettek egy cd-t a Deutsche Grammophone-nal, és számtalan tv-felvételt a CCTV-vel.

2002-ben hazahívták tanítani, azóta a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karán oktat fuvolát, 2007 óta docensként. Jelenleg tanszékvezető egyetemi tanár.

DLA fokozatát 2007-ben szerezte a Liszt Ferenc Tudományegyetem Doktoriskolájában Budapesten.

2008-ban és 2023-ban előadóművészi Artisjus-díjat kapott a kortárs zene kimagasló interpretációjáért.

Gyakran fellép szólóban és különböző kamaraegyüttesekkel is. Rendszeres meghívottja többek között az SZTE Tavaszi és Őszi Kulturális Fesztiváljának, a Vántus István Kortárszenei Napoknak, a Nyári Művészeti Akadémiának, az Alma Mater Classic koncerteknek. Koncertjeiről rendszeresen készül tv-felvétel is.

2014-ben, 2018-ban és 2023-ban Vizsolyi Lívia fagottművésszel és Klebniczki György zongoraművésszel közös trió lemezük jelent meg. Ezzel a forműcióval, azaz a SZEGED CLASSIC TRIO-val nagy sikerrel koncerteznek országszerte. Klebniczki György műveiből 3 lemezt adtak ki. Szólóalbumai 2016-ban és 2017-ben jelentek meg.

Szintén 2014-ben Szeged Város Alkotói Díjjal, a Szegedi Tudományegyetem pedig Rektori Dicsérettel tüntette ki.

2017-ben a Magyar Kultúra Napján Szeged Város Kölcsey-éremmel jutalmazta.

Szívügye a tanítás. 2015. áprilisában mesterkurzust tartott a Bolzanoi Egyetem Konzervatóriumában, Olaszországban, majd novemberben Nagyváradon (Oradea, Románia).

2017. februárjában a New York Állambeli Albanyban, a "College of Saint Rose" Egyetemen tartott mesterkurzust, és játszotta Hidas Frigyes Fuvolaversenyét a College of Saint Rose fúvószenekarának kíséretével. Szintén ebben az évben Palermoban (Olaszország), valamint Pekingben, Shanghaiban és Guangzhouban (Kína) koncertezett és tartott mesterkurzusokat.

2018-ban a spanyolországi Malagaba kapott meghívást, 2019-ben a Norvég Zeneakadémián, 2021 - ben pedig Olaszországban, Rómában, a Conservotorio di Santa Cecilia-ban, 2022-ben Nápolyban adott koncertet és mesterkurzust.

2019-ben habilitált a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Doktoriskolájában.

18 alkalommal vezetett mesterkurzust a Szegedi Nyári Művészeti Akadémián, valamint számos hazai és nemzetközi mesterkurzust tartott.

© 2016 ICE DEA. 1013 Budapest, Clark Ádám tér 1.
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el