Önéletrajz

Varga Laura Szegeden született. Itt kezdte tanulmányait, majd fuvolaművészi diplomáját a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Debrecenbeni Konzervatóriumában Matuz István növendékeként kapta 2000-ben. Tanulmányai alatt számos országos díj után 1998-ban a Temesvári Nemzetközi Fuvolaversenyen 1. helyezést ért el.

Zenekari pályafutását a Salieri Kamarazenekarban kezdte, majd a Szegedi Nemzeti Színház Zenekarában folytatta Pál Tamás karmester irányításával. Ezzel a társulattal bejárta Európa számos nagy koncerttermét, és több cd-felvételt is készítettek.

2000-ben a Kínai Filharmonikus Zenekar 1. fuvolista szólamvezetője lett. Az itt eltöltött 2 év alatt nem csak Kínában (Peking, Sanghai, Guangzhou, Shengzhen), hanem az Egyesült Államoktól Taiwanig számos helyen, neves muzsikusokkal koncertezett (mint pl. Placido Domingo, Klaus Weise, Yu Long, Donald Portnoy, Krisztof Pendereczky). Készítettek egy cd-t a Deutsche Grammophone-nal, és számtalan tv-felvételt a CCTV-vel.

2002-ben hazahívták tanítani, azóta a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karán oktat fuvolát, 2007 óta docensként.

DLA fokozatát 2007-ben szerezte a Liszt Ferenc Tudományegyetem Doktoriskolájában Budapesten.

2008-ban előadóművészi Artisjus-díjat kapott a kortárs zene kimagasló interpretációjáért.

Gyakran fellép szólóban és különböző kamaraegyüttesekkel is. Rendszeres meghívottja többek között az SZTE Tavaszi és Őszi Kulturális Fesztiváljának, a Vántus István Kortárszenei Napoknak, a Nyári Művészeti Akadémiának, az Alma Mater Classic koncerteknek. Koncertjeiről rendszeresen készül tv-felvétel is.

2014-ben Vizsolyi Lívia fagottművésszel és Klebniczki György zongoraművésszel közös trió lemezük jelent meg, majd ezt követően két szerzői kiadvány Klebniczki György műveiből.

Szintén 2014-ben Szeged Város Alkotói Díjjal, a Szegedi Tudományegyetem pedig Rektori Dicsérettel tüntette ki.


Szívügye a tanítás. Legutóbb mesterkurzust a Bolzanoi Egyetem Konzervatóriumában, Olaszországban tartott 2015. áprilisában, majd novemberben Nagyváradon (Oradea, Románia).

2017 februárjában a New York Állambeli Albanyban, a "College of Saint Rose" Egyetemen tartott mesterkurzust, és játszott Hidas Concerto-t a fúvószenekar kíséretével.

11 alkalommal vezetett mesterkurzust a Szegedi Nyári Művészeti Akadémián.